wtorek, 9 maja 2023

GMO...

 Cześć! Dzisiejszy wpis będzie o GMO.👽

Co to jest GMO?

To organizm zmodyfikowany genetycznie, organizm, którego genom został zmieniony metodami inżynierii genetycznej w celu uzyskania nowych cech fizjologicznych. Jest to organizm, który zawiera w swoim genomie obce geny, które pochodzą z innego organizmu. 

Jak pewnie zauważyliście w sklepie często możemy spotkać się z produktami wolnymi od GMO.GMO to hasło, które u wielu osób wywołuje niepokój. Producenci, wychodząc naprzeciw oczekiwaniom klientów, coraz częściej zaznaczają, że ich produkty nie zawierają w sobie GMO. 

 Poniżej przykłady takich produktów:

Źródło: https://www.leclerc.rzeszow.pl/


Źródło: https://beszamel.se.pl/porady/zakupy-i-przechowywanie/produkty-osm-piatnica-bez-gmo-aa-MPsE-GzUE-ar6K.html

A teraz pytanie do Was: Czy kupując produkt zwracacie uwagę na to, aby nie posiadał GMO?

                                       Czy żywność GMO może być szkodliwa dla ludzi?

Żywność GMO uzyskuje się poprzez celowe działanie polegające na usunięciu, wyciszeniu lub dodaniu konkretnego genu. Co ciekawe, choć mogłoby się wydawać inaczej, takie modyfikacje genetyczne nie są niczym nowym. Pierwsze GMO powstało w 1973 roku, choć modyfikacje genetyczne znane są ludzkości już od 10 000 lat!

Dlaczego człowiek ingeruje w geny i tworzy zmodyfikowane rośliny i zwierzęta?

Jest to możliwość uzyskania nowych cech fizjologicznych, a także lepszej odporności na niekorzystne warunki atmosferyczne, środki chwastobójcze, czy szkodniki. Organizm genetycznie zmodyfikowany może być np. większy, smaczniejszy. Poza tym celem stosowania GMO może być również usunięcie pewnych substancji (np. zmniejszenie zawartości kofeiny w kawie) i przedłużenie świeżości produktów.

            Czy producent musi informować klienta o tym, że w produkcie pojawia się GMO?

                                   Jeśli zawiera on mniej niż 0,9% GMO, nie ma takiego obowiązku.


 ARGUMENTY ZA GMO:



ARGUMENTY PRZECIWKO GMO:

 - Ryzyko wystąpienia reakcji alergicznych 
 - brak długofalowych badań nad wpływem żywności GMO na organizm człowieka;
- większa toksyczność niektórych roślin (istnieją obawy, że organizm inny niż ten występujący w naturze będzie produkował więcej trujących substancji);
- pojawienie się roślin odpornych na środki chwastobójcze;
- większa odporność szkodników na pestycydy;
- zmniejszenie bioróżnorodności.

Jak widać obawy o GMO dotyczą nie tylko wpływu modyfikacji genetycznych na organizm człowieka, ale i środowisko naturalne. Dlatego z ostrożnością podchodzi się do wydawania jednoznacznych opinii o GMO. Podkreśla się, że konieczne są długofalowe badania naukowe na ten temat – na razie ilość informacji jest wciąż niewystarczająca, aby stwierdzić, jakie skutki może mieć ingerencja w geny.


Mi osobiście jest ciężko zadecydować czy jestem za, czy przeciw. Czasami zwracałam uwagę na to, aby produkty były bez GMO, lecz teraz nie będę zwracała już na to uwagi, ponieważ wiem, że GMO nie jest zagrożeniem dla człowieka. Wcześniej wydawało mi się to o wiele "gorsze", ale po wykładzie dowiedziałam się, że nie stanowi to dla nas zagrożenia. Warto edukować dzieci o tym czym jest GMO, ponieważ rodzice pewnie sami do końca nie wiedzą, ale dzięki temu wykładowi mogłyśmy się dowiedzieć czym właściwie jest.

Źródła informacji:

GMO – co to? Wady i zalety, wpływ na zdrowie, szkodliwość żywności modyfikowanej genetycznie - wylecz.to


Paula 👋


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

REFLEKSJA

 Hej, miło Was widzieć po raz kolejny na naszym blogu. Niestety... to będzie już nasz ostatni wpis, który tutaj zamieścimy. Choć może jeszcz...